Fitness tipy a recepty
Po měsících diety a cvičení tělo stagnuje, co dál?
Když držíte tělo a makáte, máte větší kaloriký výdej než přijímate, což je skvělé pro zhubnutí, ale pak začne mít tělo strach, obavu , že nebude mít rovnováhu pod kontrolou. Třeba se boji, že můžeme umřít hlady, začne tedy chránit tělo před zpomalením, sníží metabolismus, štítná žláza produkuje mín hormonu a dostáváme z mozku signály o hladu. Ale existuje metoda, jak tělo ošálit – kolování kalorií a sacharidů:
Sestavit 3 jídelníčky :
1. nízkokalorické menu s minimem sacharidů na 4 dny v týdnu
2. vysokokalorické menu s minimem sacharidů na 2 dny v týdnu
3. jednodenní menu s vysokým obsahem kalorirí a sacharidů.
tím, že budou kalorie a sacharidy kolovat v organismu, tělo nebude mít pocit že hladovíte, metabolismus bude na výši, hlad nepocitujete a hubnutí pokračuje. Zkuste tedy kalorie a sacharidy nechat kolovat,začněte s nízkým obsahem kalorirí a sacharidů, pak pravidelně více kalorirí a sacharidů a uvidíte, ža stagnace bude minulostí.
Doplňky stravy, které se užívají během tréninku :
1. minimalizují rozpad svalové hmoty
2,udržují či zvyšuje energetickou hladinu
3. udržují hydrataci
4. snižují svalovou únavu
1.Minimalizace rozpadu svalů může vyžadovat syrovátkové bílkovinyWPH – syrovátkový hydrolyzát – je lehce stravitelná bílkovina pomáhající během treninku
2.Energie může vyžadovat vysokou hodnotu glykemických sacharidů jako má kukuřice, má nízkou osmolaritu, což znamená, že tráviví systém vstřebá a udrží energii i během treninku
3.Hydratace může vyžadovat elektrolyty – při cvičení se potíme, ztrácíme sodík, draslík, chlorid, ty jsou důležité pro udržení svalové funkce a hydratace
4.Beta alanin nám pomáhá s hromaděním kyseliny mléčné a tak můžeme trénovat déle a více
Pokud máte v programu namáhavé cvičení, můžete použít tyto prostředky během cvičení.
KAPUSTOVÉ CHIPSY
Dresink : olivový olej, javorový sirup, kvasnice. kayenský pepř, mořská sůl nerafinovaná
Nakrájet kapustu, dát na plech, přelít dresinkem a dát na 10 min do trouby (nebo do sušičky).
Sushi na 3 způsoby
Sushi válečky
Hnědá sushi rýže (krátká zrna, má více vlákniny)
Ryby 3 druhy : halibut, losos, modrý tuňák Ahi ze spodní části hřbetu
1 část rýže 2 části vody uvařit, nechat vychladnout
Rýžový vinný ocet přidat do vaření ke konci nebo Mirin (sladké rýžové víno), rýže bude sladší, na jeden hrnek rýže 1/2- 1 polévková lžíce
Nechat vystydnout, aby syrová ryba nebyla vařená, ne do ledničky, zrnka by byla tvrdší a špatně by se s ní pracovalo.
Ruce navlhčit, rozprostřít rýži na pekáč na pečící papír a dělat dlaněma válečky
Nakrájet maso z ryb na šikmé plátky,
Z pohledu tvorby svalů má asi 15dkg těchto ryb 45g proteinů, nepřijdeme o něj vařením a všechny enzymy pomáhají protein strávit
Plátky masa potřeme jemné prstem Wasabi a pokryjeme válečky rýže
Maki rolka
Nori – mořská řasa na ní vrstvu rýže 1/2 cm, nechat kraje volné,lehce protředek potřít Wasabi, na to plátek tunák, kraje Nori potřít prstem nalhčeným vodou a bambudem pokrytým foliíí zakulatit, nakrájet na kousky. Pro vegetariány možno naplnit směsí zemeniny, např. avokádo, celer, okurka, mrkev,
Velmi nízkokalorické sushi z rýžového chleba
Rýžové chleby bez příchuti nakrájet na kousky(obdélníčky) pokrýt plátky masa potřenými Wasabi
Tajemství krásy – jsme to co jíme : SUPER SHAKE
1/2 hrnku proteinového prášku, 1 dcl lžíce džusu z Aloe Vera, 1 lžíce včelí pyl, 1 lžíce křemeliny , 1 lžíce probiotik, 1 lžíce rybího oleje, 2 lžíce džusu z boboli goji, 1 lžíce prášku z kořene Macca, hrnek mandlové mléko
Řecký salát a citronové kuře
Hodně různé zeleniny :
do mísy nastrouhat citronovou kůru z půlky citronu a půlky limetky (na marinování kuřete i k dresinku), vymačkat půlku citronu a půlku limetky. Citron i limetky jsou sice kyselé, ale mají v těle zásadité účinky a navíc jsou detoxikační (proto se při jídle omývají ruce v citronové vodě), takže kdykoliv pijeme citronovou vodu, zároven detoxikujeme
Přidat bylinky : oregano, rozmarýn, olivový olej, sůl, pepř – polovina do salátu přelít do misky, druhou polovinu použijeme na marinování kuřecích prsou.
250g kuřecich prsou (asi 70g proteinů) nakrájet na kousky a marinovat,natáhnout na špejle (udělat špízy), opékat 2 min na každé straně a pak do trouby na 350 stupnů na5 – 10 min.
Nakrájet okurku na salát, rajčata, žlutá paprika (papriky jsou termogeníí, zvyšují tělesnou teplotu, tím spalujeme víc kalorií), olivy, kozí sýr feta – je zdrojem proteinů a má o 40% tuků méně než klasický sýr a navíc 300g dodá 6g proteinů.
Energetický doplněk
Měl by obsahovat :
kofein, je bezpečný, dobře snášený
žen-šen – tlumí únavu
tyrosin- aminokyselina, s kognitivní schopností, pomáha zlepšit výkon a reakční dobu
B6 a B12 – pomáhají s převodem energie z potravin